Sprašujete kateri je letnik Imac? Iz tega razloga berete ta članek.

Kaj vas zanima kateri je letnik? Tole železo na sliki ali nove komponente, ki so vstavljene?

Preden sprašujete po refurbishiranem računalniku, se najprej morate pozanimati, kaj refurbishment sploh je.

Pri tovrstnih računalnikih se stare komponente odvržejo ven iz računalnik se jih nadomesti z novejšimi. Takšnimi, ki omogočajo, da vaš računalnik poganja najnovejši osx. Torej je staro samo ohišje ali železo in to je približno tako, kot bi spraševali avtomehanika koliko ima avto prevoženih, a ravno mu je zamenjal motor.

Torej zakaj vas torej še zanima letnik izdelave? Zaradi OSX Big Sur, ta sistem se brez težav naloži tudi na predelane 2009 letnike in deluje hitreje, kot na novem.

Naj vas opozorimo, da novejši računalniki od 2013 letnika naprej nimajo možnosti nadgradenj. V določenih se ne da zamenjati niti ramov, niti diska, grafika se ne more zamenjati, niti procesorja. Zakaj? Ohišja so pretenka in se ne morejo izrabiti za vstavitev komponent. Vse je integrirano na osnovno ploščo. To posledično pomeni, da ni zamenjave ali servisa. Večina računalnikov nosi sramotnih 2 GB grafike. Še Ipad je bolj zmogljiv od njih in celo marsikateri mobilni telefon npr Huawei P30 pro, ki ima več ramov, boljši procesor in več prostora, kot novi Macbook.

Kaj to pomeni za vas če se kaj pokvari na novejšem Imacu? Lahko ga date v vrečko za smeti in odvržete stran, ker popravila niso možna. Niti nadgradnje.

Torej ravno zato so refurbished računalniki bolj iskani, kot novi. Ker tukaj lahko ustvarite računalnik po meri, močnejši, kot nov. Izrabite le staro ohišje, ker v novejšem to ni izvedljivo.

Imate doma naftno ploščad in ste multimilioner, ki si lahko privošči da vsake 3 leta ko Apple zaklene OSX menjate računalnik? Potem je NOV računalnik za vas dobra izbira. Ob nakupu novejsega vedite, da bo čez leto ali dve zaklenjen in neuporaben, možnosti nadgradnje pa nimate.

Če toliko denarja nimate želite pa računalnik ki bo močen, kot nov, potem je refurbishing za vas prava rešitev.

Potem ne sprašujte po letnici računalnika, ampak po specifikacijah in kateri osx je naložen na njemu.

Ponavadi je novejše boljše, ampak ni temu tako vsaj pri Apple napravah. Vsako leto so računalniki samo slabši.

Ko bo Apple postal znova pošten in ljudem omogočil nadgradnje kupljenega računalnika in vsaj osnovna popravila, takrat tudi refurbishmenta ne bo več. Do takrat pa so starejše mašine obnovljene veliko bolj zmogljive od novih.

Zaenkrat je refurbishment možen le v napravah do serije late 2013.