računalniška oprema

Apple računalniki so vedno veljali za eno najboljših znamk za računalnike na svetu. Dokler je Steve Jobs bil živ, bi temu lahko tudi rekli. Morate se pa zavedati, da ta Apple danes, nima nič opraviti z Applom, ki je bil v lasti Steve Jobsa. Apple je iz prestrižnega računalnika, ki je še bil nekje do leta 2018 se spremenil v kitajski produkt. Celotna proizvodnja je iz Kalifornije se preselila na Kitajsko.

apple računalniki

ZAVAJANJE POTROŠNIKOV APPLE RAČUNALNIKOV

Vse to je seveda Apple reklamiral kot razvoj svojih osebnih silikonskih čipov, ki so revolucija v industriji procesorjev. Da bi njihove laži bile še bolj prepričlčjive so plačali na tisoče bloggerjev, influencerjev. Podeleli so več kot 100.000 macbook M1 sponzorsko raznim influencerjev samo da hvalijo, hvalijo in še enkrat hvalijo… Hkrati plačujejo izjemno PR službo, ki dan in noč bdi nad forumi in takoj zahteva izbris, če kdo objavi resnico o dejstvu koliko se kvarijo M1 čipi. Izjemna marketinška poteza Appla, je treba priznati.

Osebno nimamo nič proti razvoju Appla, imamo pa vsekakor proti nategovanju ljudi. Nihče in nikjer ne omenja, da so te rabljeni računalniki nepopravljivi, da v primeru najmanjše okvare, ga lahko vržete v smeti, kar celoten računalnik. Za dele ga prodati ne morete, ker so vse komponente integrirane na matično plošči, kar pomeni, da delov nima.

POGOSTE OKVARE NA M1 APPLE RAČUNALNIKIH

Na servisu vsaj 4-5 ljudi dnevno kliče in moleduje, da jim pomagamo. Žal jim ne moremo. Mi kot servis imamo zvezane roke. Nobene komponente ne morete zamenjati, ne diska, ne ramov, napajalnika na matični, wifi kartico. V tej napravi ni možen noben servis.

Nekateri so sicer sila zadovoljni s hitrostjo delovanja novih računalnikov. Strinjamo se, da delujejo hitro, ampak koliko časa? To je druga zgodba. Tudi sami verjetno hitro tečete, kako daleč pa je vprašanje, boste lahko s 100% močjo tekli. Procesorji so naviti, nimajo hlajenja. Če lahko temu splih rečemo procesorji. Gre za module iz Iphona, to so telefonski in ne računalniški procesorji. Namenjeni so manjšim obremenitvam in nikakor ne zahtevnemu delu.

SSD diski so vgrajeni v silikonski čip. Vsak disk ima omejeno število zapisov. Cca nekaj sto terabajtov lahko zapišete, nato se vam hitrost diska zmanjša tudi do 1000% začne štekati tudi pri gledanju youtuba. Kako boste na M1 ali M2 procesorju zamenjali disk? Disk je vgrajen v procesor in se ga ne da niti popravljati, niti zamenjati. Ste razmišljali morda ob vsej navdušenostjo, ki so vam jo vlili razni influencerji.

SELF REPAIR SERVICE, KI GA PONUJA APPLE. ČISTO ZAVAJANJE!

Apple vam je začel prodajati meglo in sicer SELF REPAIR SERVICE, pri tem pa ne pojasni kaj sploh lahko popravite sami, če so vse komponente vgrajene v en sam čip, ki je zalotan, zalepljen in integriran? Kaj boste pa popravljali sami? Ste pomislili ali poberete vsako kost, ki vam jo Apple odvrže? Nobenega dela v teh računalnikih ne morete zamenjati, torej niti izkušen serviser s 100 izkušnjami popravila, vam ne more pomagati, niti ob najmanjši napaki, kot je recimo, da se podre operacijski sistem.

Operacijskega sistema z zunjanjega diska ali ključa na novih napravah ne morete zagnati. Apple je blokiral še zadnji zasilni izhod, ki bi marsikomu pomagal, če bi mu crknil trdi disk, ki je vgrajen v procesorju. Zasilno bi ljudje lahko imeli sistem na zunanjem disku. Vendar nič več. Apple vam je blokiral vse možnosti popravila.

GARANCIJA VAM NE POMENI VELIKO SAJ SE NOBEN RAČUNALNIK NE POKVARI V ENEM LETU!

Glede na dejstva, ki jih berete tudi sami verjetno opažate, da Apple močno krši vaše potrošniške pravice do popravila naprave. Onemogočili so vam čisto vse možne načine s katerimi so serviserji ljudem pomagali v preteklosti. Gre za kršenje vaših pravic. Gre za boj družbe Apple s serviserji, saj ne želijo da se naprave popravljajo, amoak da jih menjate vsake 2 leti.

Gre za čisto nategovanje. Kot bi vam letalski prevoznik prodajal nizkocenovne karte za letalo, ki leti hitro, žal pa nima koles. Kako se boste spustili. Razmislite sami,

ALI UPORABLJATI STAREJŠI APPLE ALI ITI NA NOVE M1, M2 IN M3 APPLE RAČUNALNIKE?

Apple računalniki z I7 in I9 procesorji niso nič slabši od M1 in M2 procesorjev. Razlike v hitrosti procesorja praktično ni oziroma jo klasičen uporabnik ne opazi. Edino razliko dela NVME disk SSD, ki je vgrajen in ima izjemen prenos tudi do 2000 MB/s, medtem ,ko imajo klasični Apple računalniki prejšnje generacije SSD diske z borih 500 Mb/s. Nekateri to razliko v hitrosti pripisujejo procesorju pa temu ni tako. 

Tudi v vašem Macbooku, Imacu, Miniju lahko vstavite Samsung Evolution Pro disk od 300 eur, ki ima prenos do 2000mb/s, nato primerjajte razliko v hitrosti. Je pa nerealno primerjati diske prejšnjih generacij z diski, ki jih nosi m1 procesor. Zato so vsi benchmarki lažni.

Bojan Vrhovec

Odgovorimo takoj

Powered by WpChatPlugins
error: Content is protected !!