rabljeni računalniki apple

Verjetno ste v poplavi podplačanih reklam na internetu tudi sami premišljevali o nakupu novega Apple računalnika ali tablice. Veliko je pohval na internetu o neverjetno hitrem delovanju, zadovoljnih strank itd… S strani enega laika gre skoraj za sanjski produkt, ampak temu ni tako.

Reklame, ki jih berete po internetu so večinoma podplačane reklame s strani influencerjev, ki proti plačilu hvalijo M1 in M2 procesorje na vseh družbenih omrežjih. Za to so tudi zelo dobro plačani, saj je Apple v oglaševanje preko influncerjev porabil več miljonov evrov. Pravtako ima Apple eno najboljših PR služb na svetu, ki skrbi, da v kolikor se pojavijo realne ocene novih računalnikov so le-te čez noč izbrisane iz Googla, Bloggerja in podobnih platform.

Pri prodaji novega Appla vam vsekakor niso omenili, da se te računalnike ne da popravljati. Vse komponente so lepljene na matični plošči. Torej procesor, disk, rami, grafična kartica vse je vstavljeno v enem procesorju, tega procesorja ne morete servisirati saj je nedostranjiv. Ne da se ga zamenjati. Kaj vam to pove? V primeru okvare izgubite vse podatke, vaš računalnik boste pa lahko samo vrgliu v smeti, saj popravila niso možna, ker serviser nima kaj zamenjati.

Če se spustimo še bolj podrobno v analizo, verjetno vam je znano, da vsak trdi disk ima omejeno število zapisov. Normalno je to nekaj sto terabajtov. Ko prekoračite to število zapisov, kapaciteta diska upade. Disk se upočasni in ga je potrebo zamenjati, da dosežete znova boljšo hitrost. Torej kje nastane težava?

Kot smo vam zgoraj razložili disk je vgrajen v silikonski procesor in ga ni možno odstraniti ali zamenjati. Torej zdrava kmečka logika, vam pove, da ko dosežete nekaj sto terabajtov zapisa bo vaš računalnik samo še za smeti, ker ne boste mogli zamenjati diska. Lahko izgubite sila pomembne podatke.

V primeru kratkega stika zelo rado crkne napajalnik na matični plošči. To je dejstvo, ki se mu ne morete izogniti dovolj je da polnilec vklopite skrbno v vtičnico, je pa napetost previsoka. Kaj vam to pove? V primeru tovrstne napake, ki je zelo pogosta napajalnika na matični plošči ne boste mogli popraviti ker je vse vgrajeno v silikonskem čipu, kar pomeni, da serviser vam ne more pomagati, da računalnik lahko samo odvržete v celoti v smeti, ker ga tudi za dele ne morete prodati, saj delov nimate. Vse je v enem pokvarjenem čipu.

Za Rame je značilno da po nekaj letih popustijo in se upočasnijo tudi do 75% hitrosti.Kaj vam to pove? rami so vgrajeni v silikonskem čipu in jih ne morete zamenjati v primeru, da vam odpove kakšen ram, lahko celoten računalnik vržete v smeti.

Zelo pogosto pri Macbookih je bilo politje. Pri politju se vse komponente odklopi iz matične plošče, nekatere se zamenja, matično se očisti in laptop znova deluje. V 90% polite računalnike rešimo. Pri M1 in M2 računalnikih to ni možno ker so vse komponente vgrajene v matično ploščo v silikonski čip, kar pomeni, da ob stiku z vodo bo celotna napetost šla do glavnega čipa. To pomeni, da bo celoten računalnik za smeti.

Ste vedeli da M1 IN M2 laptopi nimajo niti ventilatorja niti hlajenja? Sistem brez hlajenja? Pravijo da ta procesor hlajenje ne rabi? Ok dokler je zadeva nova to je še dokaj uredu, saj se računalnik ne greje. Toda kje pride do težav?

90% ljudi ne menja pravočasno baterije. V 15 letih izkušenj nisem srečal enega uporabnika ki vsaj dvojno ni prekoračil dovoljene cikle.Ko se baterija iztroši in ko ima večje število ciklov se baterija začne greti. Ker računalnik nima niti osnovnega hlajenja se možnost razlitja baterije poveča vsaj za 1000% pravtako vam bo zelo hitro napihnilo baterijo.

Pri intel računalnikih napihnjena baterija ni bila problem, saj se je zamenjalo nekaj komponent in vstavilo novo baterijo. Na M1 in M2 pozabite. vse je lepljeno na matično ploščo kar pomeni, da v primeru da se napihne baterija, lahko odvržete celoten računalnik v smeti? Boste skrbeli za baterijo in s štoparico skrbeli da ne zamudite menjave baterije?

Računalniki M1 in M2 dejansko delajo hitro, tako kot vsaka naprava dokler je nova. Kaj pa potem? Na trgu so samo dve leti in v dveh letih se ne pokvarijo niti kitajski laptopi za 200 EUR. Okvare se začnejo dogajati nekje po 3 letih uporabe. Boste res vsake 3 leta menjali računalnik ali pa delali v rokavicah z njim in se tresli vsakič, ko ga boste prižigali ali se bo prižgal?

Razmislite …

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Bojan Vrhovec

Odgovorimo takoj

Powered by WpChatPlugins
error: Content is protected !!